31 lipca 2017

Sorbet borówkowy

Szukasz niskokalorycznego deseru, które zapewnią ci odrobinę orzeźwienia w upalny letni dzień? Polecam samodzielnie przygotowany sorbet borówkowy.
To, że jestem miłośniczką sorbetów, to już fakt. Zresztą czym lepiej można się ochłodzić w upał?
Sorbet z borówek sprawdzi się wyśmienicie.
Cudowny, orzeźwiający i lekki deser, który warto zrobić w lato.

Zapraszam :-)


Składniki dla 4 osób:
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
Przygotowanie:
 

Myjemy borówki amerykańskie.
Wrzucamy do blendera lub malaksera. Miksujemy z rozpuszczonym w ciepłej wodzie cukrem.
Cytrynę kroimy na pół i dodajemy do blendera. Miksujemy.
Dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Dla pewności możecie całość jeszcze przetrzeć przez sito, sama tego nigdy nie robię.
Przelewamy masę do maszynki do lodów lub do naczynia i zamrażamy przez ok. 3 godziny, tak aby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. 

Co 30 min wyciągamy z zamrażarki i mieszamy widelcem.
Dekorujemy miętą.
 

Smacznego!  
Warto wiedzieć!
Sorbetów nigdy nie mrozimy!
Co innego ich przygotowanie, co innego mrożenie na przyszłość!
Sorbety podajemy świeżo zrobione!
Spodobało się ? Podaj dalej!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Cieszę się, że tu jesteś :-)
Jeszcze bardziej się ucieszę, jeśli zostawiasz ślad po sobie.